P0013 en P0014

Gesloten
jerilo
Peugeot Freak
Berichten: 916
Lid geworden op: 26 jun 2014, 14:42
Locatie: Hoeksche-Waard
Like! Gegeven!: 1 keer
Like! Gekregen: 50 keren

P0013 en P0014

Bericht door jerilo »

Goedenavond,

Je kent ze vast wel de storingscodes P0013 en P0014 en/of gerelateerde codes die te maken hebben met nokkenasverstelling bij voornamelijk de VTi motoren.

Deze codes kunnen 3 oorzaken hebben,

- timing die niet goed staat of tandwielen die geblokkeerd staan
- defecte of vervuilde nokkenasversteller (actuator/plunjer)
- nokkenassensor of stekkerverbinding hiervan

De bovenste is duidelijk en komt niet zo heel veel voor.

Een defecte nokkenasversteller (plunjer) komt heel veel voor. Meestal gaan deze defect door te lang doorrijden zonder olie te verversen. Er komt teveel vuiligheid in het oliesysteem terecht en deze vuildeeltjes blokkeren het filter voor een juiste werking van deze plunjers. Hieronder een voorbeeld van een vuile en waarbij deze is schoongemaakt. Je snapt wel dat door dat verstopte filtergaas geen voldoende olie in de plunjer kan komen om voldoende oliedruk in de nokkenasversteller te kunnen opbouwen.
Je kan proberen om deze schoon te maken maar onze ervaring is dat je deze gewoon beter kan vervangen. De inlaat en uitlaatzijde zijn hetzelfde

Afbeelding
Afbeelding

Dan hebben we nog de sensoren die in het kleppendeksel gemonteerd zitten. Deze gaan ook veel kapot. Vervangen is de enige optie.
Maar controleer dan bij het vervangen gelijk de "klem"kracht van de stekkerverbinding.
Daarmee bedoel ik de kracht die de kleine inwendige stekkertjes hebben. Als deze weg is, en dat komt heeeeeeeeel veeeeeeeel voor, dan is er geen verbinding en komt de storing net zo hard weer terug.

Hieronder een voorbeeld van hoe ik deze controleer. Je kan de klemkracht heel voorzichtig weer herstellen maar over het algemeen monteer ik al heel snel een paar nieuwe stekkertjes (de metalen in de hoofdstekker).

Afbeelding
Afbeelding

Hopelijk heb je weer wat opgestoken.

Als er vragen zijn mag je mij altijd een PM sturen.
Echte technische vragen kan je beter naar onze whatsapp sturen of een email sturen (gegevens staan op de website, zie mijn handtekening).

Jeroen
Gesloten

Terug naar “Kennisbank”